.jpg)
تعدیل انتظارات دیگران
از عواملی که بر احساس خوشبختی آدمی اثر می گذارد، این است که شیوه زندگی، طرز تفکر و برخورد او با آداب و رسوم اجتماعی، مورد تأیید معاشران وی باشد.
اصرار فرد بر تأیید دیگران، به تدریج لزوم همرنگ شدن با جامعه را پیش می کشد و این امر بر فرآیند تکوین هویت تأثیر گذار است.
در این زمینه اریک فروم می نویسد:
(از دست رفتن نفس در شخص، شکی عمیق،نسبت به هویت وی می آفریند و لزوم همرنگ شدن را افزایش می دهد. اگر من چیزی جز آنچه مقرر شده و باید باشم نیستم- پس این (من)کیست؟ امروز با آنکه بدون حجت قبول می کنیم که مقصود از ما جز ما نیست، آن شک هنوز وجود دارد و حتی افزایش یافته است. این همان احساس انسان این عصر است که در نمایشنامه های (پیرانده لو) بیان شده است.(پیرانده لو) نخست می پرسد: (من کیستم)؟ و جز آنکه می بینیم بدنم محلی را از فضا اشغال کرده، چه دلیل دیگری بر هویت خویش دارم؟ پاسخی که وی به این پرسش می دهد این است که (من فاقد هویتم و نفس من صرفاً بازتاب انتظاراتی است که دیگران از من دارند،به عبارت دیگر، من هرچه شما بخواهید هستم.)
مفهوم شناسی هویت
تأملی در معنا و مفهوم هویت، حدود انتظارات ما را از این مبحث، مشخص می کند.
- در فرهنگ معین آمده است:
((هویت)) یعنی:
1- ذات باری تعالی
2- هستی،وجود
3- آنچه موجب شناسائی شخص باشد.
4- (حقیقت جزئیه)یعنی هرگاه ماهیت با تشخص، لحاظ و اعتبار شود هویت گویند و هرگاه هویت به معنی وجود خارجی است و مراد تشخص است و هویت گاه بالذات و گاه بالعرض است.
- در فرهنگ عمید هویت چنین تعریف شده است:
(هویت) یعنی حقیقت شئ یا شخص که مشتمل بر صفات جوهری او باشد. هویت در لغت به معنای شخصیت، ذات، هستی و وجود و منسوب به (هو)می باشد
- و دهخدا نیز در لغت نامه اش هویت را عبارت از تشخص دانسته و می گویند همین معنی میان حکیمان و متکلمان مشهور است.
آ. صفر پور. دانشجوی روانشناسی بالینی